miercuri, 30 septembrie 2009

Stifatho cu pui


O mancare delicioasa cu arome grecesti, sursa de inspiratie Culinar. ro.
Ingrediente:
Carne de pui (eu am avut 2 pulpe intregi, merge foarte bine cu orice fel de carne)
100ml ulei de masline
4 cepe potrivite taiate in sferturi
4 catei de usturoi
1/2 lingurita scortisoara
4 cuisoare
sare
piper
piper boabe
coriandru
1 lingurita zahar
2 foi de dafin
1/2 lingurita oregano sau cimbru
1 lingurita otet
2 linguri mari pasta de rosii

Am taiat carnea si am pus-o impreuna cu condimentele intr-o oala, mai putin pasta de rosii. Am adaugat apa cat sa acopere carnea si am dat la foc potrivit 1 ora jumate.



Am adaugat pasta de rosii si am mai fiert 30 minute, pana scade. Eu am lasat mai mult sos si am servit cu pireu de cartofi.
E o mancare savuroasa, cu mii de arome si un miros ametitor!

marți, 29 septembrie 2009

Zacusca de vinete


Ingrediente
1kg ceapa
500ml ulei +100ml de pus deasupra
5 kg vinete
3 kg gogosari
un borcan mare pasta de rosii
foi de dafin
piper boabe
sare dupa gust
Am copt vinetele in cuptor, apoi le-am curatat.
Am tocat ceapa si am pus-o la calit in ulei, 30 minute.



Pana s-a calit ceapa, am tocat vinetele si gogosarii.


Dupa cele 30 minute, am adaugat gogosarii tocati si am mai lasat 30 minute la fiert.

Apoi am adaugat vinetele, pasta de rosii, sarea si condimentele si am dat oala la cuptor inca o ora.
In timpul asta n-am stat numai langa zacusca, n-am amestecat continuu, nu stropeste. Pt mine e varianta cea mai usoara si rapida.
Am lasat sa se racoreasca putin, apoi am pus zacusca in borcane. Am turnat deasupra cate putin ulei, am capsat borcanele, apoi le-am fiert 15-20 min. 

luni, 28 septembrie 2009

Tort cu trandafiri albastrii



Blat cu apa si cacao



Crema mousse de ciocolata cu bucatele de ciocolata si crema de lamaie


Decoratii din pasta de zahar si frisca

duminică, 27 septembrie 2009

Tort cu ciocolata



Blat cu apa si cacao
Crema mousse de ciocolata cu lapte si stafide "imbatate" in rom
Decor pasta de zahar



Sectiune:

Lubenita murata



Ingrediente:
lubenita
hrean
marar uscat
foi de dafin
usturoi
boabe de piper si mustar
sare cate o lingura pt fiecare litru de apa
Am pus toate condimentele pe fundul unui borcan, apoi lubenita spalata si taiata felii. Separat am fiert apa cu sare si am turnat-o fierbinte in borcan. Sub borcan am pus o tava de inox.


Muraturi asortate


12 kg lubenita pt murat
5 kg gogonele
5 kg castraveti
conopida
morcovi
sare cate o lingura pt fiecare litru de apa
hrean 3-4buc
marar uscat
foi de dafin
piper boabe
mustar boabe
usturoi
optional conservant


Am spalat un butoi de 40kg, pe fundul lui am pus hrean, marar, usturoi si condimentele. Apoi am asezat lubenita intreaga, gogonelele si castravetii printre bucatile de lubenita. Am fiert apa intr-o oala de 8l cu 8 linguri de sare, fierbinte am turnat-o peste legumele din butoi. Pana am fiert a doua tura de apa, am pus desupra butoiului o farfurie adanca. Se mureaza in 3-4 saptamani.
Pentru siguranta la fiecare oala cu apa se poate pune un plic conservant Dr Oetker Nu va face floare, nu miroase, iar zeama ramane limpede.



miercuri, 23 septembrie 2009

Melci cu scortisoara




Ingrediente:
Pt aluat
400g faina
150ml lapte cald
20g drojdie
50g unt
2 oua
100g zahar
putina sare
Pt umplutura:
50g unt sau margarina
2 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cacao
Pt sirop:
2 linguri zahar
100ml apa
esenta de rom

Am dizolvat drojdia in lapte. Am adaugat zaharul, untul, cele 2 oua batute putin, un strop de sare si faina. Am facut un aluat pe care l-am intins (fara sa las la crescut) si l-am uns cu untul moale. Apoi am presarat zaharul, cacaoa si scortisoara.

Am rulat foaia si am taiat-o cu un cutit ascutit, in bucati de aporximativ 1,5 cm. Le-am pus pe hartie de copt, cu taietura in sus si am dat la cuptor cam 30 minute.
Intre timp am caramelizat zaharul pt sirop, am adaugat apa si am lasat sa fiarba, apoi am adaugat esenta.
Dupa ce s-au copt melcisorii i-am stopit cu sirop.

luni, 21 septembrie 2009

Macaroane cu branza la cuptor

Fara branza :D

Reteta o am de la prietena mea Ramona.

Ingrediente:
500g paste
3-4 linguri ulei
3-4 oua
150g zahar
1l lapte
un borcan mare iaurt sau lapte batut (400g)
coaja de lamaie
1 pliculet zahar vanilat
stafide

Intr-o tava jena, am pus uleiul, macaroanele nefierte si stafidele.


Separat intr-un castron am batut ouale cu zahar, am adaugat vanilie, coaja de lamaie, iaurtul si laptele, apoi am turnat compozitia in tava peste macaroane. Trebuie se acopere pastele din tava, atlfel se usuca la copt.


Am dat la cuptor pana s-a rumenit.

duminică, 20 septembrie 2009

Premiul "Delicii si prietenie"


Acesta este primul meu premiu, pe blog. Multumesc din suflet Danielei pt ca s-a gandit la mine.
Il ofer cu mare drag mai departe tuturor gospodinelor care ne incanta privirea cu bunatati, dar in special prietenelor virtuale:
Florena pt ca m-a incurajat in deschiderea blogului
Dodo pt ca ma sustine

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Tort ursulet de ciocolata






Chec cu cacao
Crema cu budinca de ciocolata cu frisca si mousse de portocale, biscuiti inmuiati in cafea, frisca cu ciocolata

Mousse de portocale

2 portocale mari (250ml suc ) sau suc din altfel de fructe
1 lingura amidon
4 linguri zahar
2 lingurite gelatina inmuiata in 30ml apa
200ml frisca batuta
Am stors sucul de la portocale, am adaugat amidonul si zaharul si am pus la fiert pana s-a ingrosat.

Gelatina am bagat-o 8-10 secunde la MW pana s-a dizolvat si am adaugat-o la crema de portocale. Am lasat la racit.
Am batut frisca si am amestecat-o cu crema.

vineri, 18 septembrie 2009

Cornuri cu bere si masline



Ingrediente
500g faina
7 grame drojdie uscata
30ml apa
200ml bere
3 linguri ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
200g masline fara samburi
o ceapa
30ml ulei pt prajit
marar (eu am folosit uscat)
piper

Pt aluat:
Am amestecat drojdia cu 30 ml apa calduta, zaharul si 2 linguri faina. Se lasa la dospit 4-6 ore. Eu am lasat peste noapte. Se adauga berea, sarea, uleiul, restul de faina. Am framantat.
Am lasat 2 ore la crescut. Asa arata dupa ce-a crescut.


Pt umplutura:
Am tocat ceapa si maslinele, le-am dinstuit in putin ulei. Am adaugat mararul si am lasat la racit.


Am impartit aluatul in 8, am intins fiecare bucata, mai lata intr-o parte si am pus 2 lingurite de umplutura cu masline.
Am rulat. Le-am pus pe hartie de copt, apoi am stropit cornurile cu apa si am presarat piper macinat.

Sunt foarte bune, reci sau calde, aluatul creste foarte mult si are o aroma deosebita de la bere.

Cornuri cu gem


preferatele lui Stefan

Aluat:
500g faina
7 g drojdie uscata
200ml apa calduta
50g unt (sau ulei)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
gem de piersici

Am facut un aluat din toate ingredientele, l-am lasat la crescut aproximativ o ora. Asa arata dupa crescut.


L-am impartit in 8 si am intins 8 foi, mai late la un capat. Am pus gem de piersici si am rulat. Le-am copt 30 minute.

Cosulete cu rosii si oregano


cu rosii si oregano

Ingrediente:
500g faina alba
20g drojdie
200ml apa calduta
50g unt moale
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
rosii
oregano(eu am pus uscat)
Am facut o maia din drojdie, 2 linguri faina, zahar si putina apa, am lasat-o la odihnit 30 minute. Apoi am adaugat restul de apa, untul, sarea, faina si am framantat.


Am lasat 1 ora la crescut. Din hartie de copt am decupat cerculete de 10cm diametru. Aluatul l-am intins, am decupat cu un pahar, apoi am asezat pe cerculetul din hartie.

Le-am aseazat in tava cu tot cu hartie, in mijloc am pus rosiile taiate cubulete si oregano dupa gust.

miercuri, 16 septembrie 2009

Compot de struguri


O reteta foarte complicata :D
5kg struguri
2,6 l apa
10 linguri zahar( cca 4 linguri pt 1 l apa)
cuisoare
aspirina
Am incalzit apa si am dizolvat zaharul in ea. Strugurii i-am spalat si i-am asezat in borcane, am pus 1/2 aspirina in fiecare borcan, cuisoare si am turnat apa indulcita. Le-am capsat si apoi le-am fiert 15 minute.

duminică, 13 septembrie 2009

Tarta cu mere si scortisoara



250g faina
125 g margarina sau unt
1 ou
2+2 linguri zahar
putina sare
4 mere
scortisoara

Am pus intr-un castron faina, 2 linguri zahar, oul, margarina si putina sare


le-am framantat pana s-a facut asa


Am intins o foaie. Am uns tava cu putina margarina si am pus foaia, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita, apoi am dat-o la cuptor 7-10 minute



Intre timp am spalat merele si le-am taiat felii


le-am asezat in tava, desupra am presarat zahar si scotisoara si am dat la cuptor inca 30 minute.