luni, 14 ianuarie 2013

Tort Egiptean

Un tort deosebit, pt care ii multumesc inca odata Amaliei, reteta aici.
Eu am folosit:
Pt foi:
6 albusuri
5 linguri apa
6 linguri zahar
100g faina
150g nuci macinate
Pt crema1
6 galbenusuri
6 linguri zahar
300ml lapte
2 linguri amidon
250g unt moale
vanilie
Pt crema2
250ml frisca
150g zahar
150g nuci tocate

Am inceput cu foile, eu am facut toata compozitia odata. Am batut albusurile cu apa, am adaugat zaharul, apoi faina si nucile macinate. Am amestecat si am impartit compozitia in 3. Am copt 3 foi rotunde, in tava putin unsa.
Pt crema 1 am frecat galbenusurile cu zahar, am adaugat amidonul si laptele, am fiert compozitia pe foc mic pana s-a ingrosat. Am lasat la racit, apoi am adaugat untul moale si vanilia.

Pt crema 2 am caramelizat zaharul si l-am turnat pe o hartie de copt unsa cu putin ulei. Am lasat caramelul sa se raceasca apoi l-am zdrobit. Am amestecat frisca batuta cu nucile tocate mai mare si caramelul zdrobit.


Asamblare: foaie, crema 1, crema 2, foaie, creme, foaie, ultimul strat trebuie sa fie cu frisca.

13 comentarii:

  1. clar trebuie sa-l incerc...prea e minunat!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-l incerci, il recomand cu mare drag, e foarte gustos!

      Ștergere
  2. Cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata....ti se topeste in gura.....
    Mult succes in continuare.Te tzuc Livia!

    RăspundeţiȘtergere
  3. vai ce bine arata,de multa vreme tot zic ca-l fac,,,,da ai vine randul,,,,puppp!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de mult timp l-am salvat, dar abia acum i-a venit randul...sincer imi pare rau ca am asteptat atat. Te pup si eu Mirela!

      Ștergere
  4. Chear acum l am facut si eu ,abia astept sa vad cum este gustul.
    Am vazut ca reteta ta difera la compozitia foilor,ai pus si apa.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da am folosit si apa, dar asta nu afecteaza gustul, chiar e foarte bun. Il recomand!

      Ștergere
  5. buna, am vazut ca ati imbracat tortul in fondant.. banuiesc ca ati renuntat la.stratul de frisca si ati imbracat tortul in unt inainte nu? va multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut tortul exact cum l-am scris aici, deasupra am pus inca un rand de blat si da l-am imbracat in unt, apoi in pasta.

      Ștergere