sâmbătă, 4 mai 2013

Cozonac cu nuca si ciocolata


Un cozonac deosebit de aromat si pufos, ideal pt masa de Paste!
Am folosit aceiasi reteta de cozonac ca aici, doar am modificat cantitatile si umplutura. Din cantitatile date, am pregatit 2 cozonaci.
650g faina 000 cernuta
300ml lapte
20g drojdie
150g zahar
3 galbenusuri
coaja rasa de lamaie
80g unt
2 linguri ulei
Pt umplutura de nuci:
3 albusuri
200g nuca macinata
100g zahar
Pt umplutura de ciocolata
20g faina(1 lingura)
20g cacao
50g zahar (2 linguri)
250ml lapte
20g unt
50g cicolata neagra
stafide, rahat (optional)

Am pus laptele la incalzit, cu zaharul si coaja de lamaie. Separat am frecat galbenusurile cu un praf de sare si le-am lasat pana am pregatit maiaua.
Drojdia am amestecat-o cu putin lapte caldut si 1-2 linguri faina, am lasat-o la dospit 15 minute. Peste maia am adaugat galbenusurile, apoi laptele si faina cernuta inainte. Am amestecat aluatul cu o lingura de lemn pana s-au incorporat ingredientele.
Am pus la microunde untul impreuna cu uleiul pana acesta s-a topit. Cu mana unsa in amestecul de unt, am inceput sa framant aluatul, impaturind, pana am incorporat intreaga cantitate de unt. Am lasat aluatul la dospit 1 ora, in cuptorul cu microunde.
Pt umplutura de nuci, am batut albusurile cu zahar, am adaugat nuca macinata si am amestecat.
Pt umplutura de ciocolata, am amestecat faina cu cacao, zahar si lapte, am pus amestecul pe foc pana s-a ingrosat. In crema fierbinte am adaugat ciocolata rasa si untul, am amestecat.
Am impartit aluatul in 4. Am intins cate o foaie dreptunghiulara, cu mana, pe masa unsa cu ulei. Am pus 1/2 umplutura pe fiecare foaie.


Pe foaia cu ciocolata am pus cateva bucatele de rahat si stafide inmuiate in rom.


Am rulat cele 2 foi, apoi le-am impletit. Le-am asezat cu grija in tava si le-am lasat la crescut inca o ora.

Dupa ce au crescut frumos, am uns cozonacii cu ou batut...


I-am dat la cuptor pt 35-40 minute pana se rumenesc frumos.


Cam atat au crescut...


Paste fericit tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu