marți, 27 octombrie 2009

Placinta rulata cu branza



O reteta simpla, dar foarte buna.

Ingrediente:
400g faina alba
1 lingurita sare
200g iaurt
10g drojdie uscata
branza telemea

Am facut un aluat, l-am lasat la dospit o ora. Am intins o foaie, am uns-o cu ulei si am pus desupra telemea rasa.



Am rulat si am dat-o la copt 30 minute, pana s-a rumenit.



luni, 26 octombrie 2009

Premii de la Florena



Florena m-a cadorisit azi cu inca 2 premii, multumesc tare mult, esti o draguta pt ca te gandesti mereu la mine!
Le dau si eu mai departe gospodinelor dragi mie:

vineri, 23 octombrie 2009

Ecler


Ingrediente (mi-au iesit 13 Eclere mari)
Pt aluat:
250ml apa sau lapte(eu am pus apa)
100ml ulei
1 praf de sare
2 linguri zahar
200g faina
3-4 oua (depinde cat de mari sunt)

Pt umplut:
3 oua intrgi
400ml lapte
4 linguri zahar
1 lingura amidon
vanilie
100g unt
200ml frisca batuta

Pt ornat:
50g ciocolata

Pt aluat am pus apa, uleiul, praful de sare si zaharul intr-o cratita, am lasat sa dea un clocot, apoi am pus toata faina (cernuta inainte) amestecand repede pana s-a dezlipit de cratita. Am tinut cratita pe foc inca 1 minut amestecand continuu, apoi am lasat la racit.


Am adaugat ouale pe rand si am amestecat bine dupa fiecare ou.


Apoi am pus aluatul pe hartie de copt cu o forma, se pot modela si cu mana unsa cu ulei.


Eu le-am copt cam 40 minute pana s-au rumenit, fara sa deschid usa la cuptor. Le-am lasat cateva minute pana s-au racorit, apoi le-am taiat in 2 (trebuie sa fie calde)


Pt crema am batut ouale intregi cu zahar, am adaugat amidonul, laptele, vanilia, am fiert crema pana s-a ingrosat ca o budinca, calduta am amestecat-o cu untul moale, apoi am lasat-o la racit. Am batut frisca.


Am umplut cojile de ecler cu crema si frisca si le-am ornat cu ciocolata topita.

joi, 22 octombrie 2009

Tarta taraneasca



Azi am facut o tarta mai speciala, adica cu ce-am gasit prin frigider :D, asa ca am numit-o taraneasca.
Am gasit si la Betty o tarta taraneasca , dar e diferenta mare intre ele si la ingredinte si la aluat.

Eu am folosit:
Pt aluat:
400g faina
15g drojdie
200ml apa
2 linguri ulei
1 lingurita sare

Pt umplutura:
2 fire carnati cabanos
o ceapa
200g sunca
putin ulei pt prajit
2 oua
200ml iaurt de casa
150g branza telemea

Am framantat un aluat simplu.


Am calit ceapa si cabanosul in putin ulei, cateva minute


Am intins o foaie de aluat si am pus ceapa calita si carnatii, apoi sunca taiata marunt


Am batut ouale, am adaugat iaurtul si branza


Si am pus amestecul peste tarta


Am copt cam 40 minute pana s-a rumenit.

miercuri, 21 octombrie 2009

Langosi cu branza



E o reteta simpla, dar noua ne place foarte mult, din pacate o fac destul de rar.

Ingrediente:
600g faina
300ml apa calduta
20g drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita zahar

Am facut un aluat pe care l-am lasat la crescut 2 ore.



Pe suprafata unsa cu ulei am intins cu mana foi, pe care am pus branza de burduf



Am pliat si am inchis bine capetele, apoi am subtiat langosul cat am putut si l-am pus in ulei incins. Se fac repede si sunt foarte buni!




Premiu de toamna


Dana mi-a facut azi o bucurie si m-a premiat. Multumesc din suftet esti o draguta!
Cu mare drag dau si eu premiul mai departe:
Lista mea ar mai putea continua sunt foarte multe gospodine pe care le apreciez!

marți, 20 octombrie 2009

Prajitura Kiss


Daca va aduceti aminte acum cativa ani, erau niste ciocolatele umplute cu o spuma de capsuni, foarte bune. Aceasta prajitura aduce mult cu ciocolatele acelea.

Ingrediente:
Pt blat:2 oua
100ml ulei
100g zahar
200ml lapte
220g faina (pt un aluat care curge)
2 linguri cacao
½ praf de copt
Pt crema1 budinca de capsuni
300ml lapte
150g zahar
200g unt moale (eu am pus 200ml frisca)
Pt glazura:
100g ciocolata de menaj
50ml frisca lichida

Pt blat am batut ouale cu zaharul, am adaugat uleiul cate putin, pana s-a facut o maioneza dulce.


Apoi am pus laptele si faina cernuta amestecata cu praful de copt si cacaua. E un aluat care curge usor. Se coc 4 foi. Eu am facut 2 foi mari si le-am taiat pe fiecare in 2.


Pt crema am facut o budinca normala, am lasat-o la racit.


Am amestecat budinca cu frisca batuta. Pt crema cu unt, se bate untul spuma si se adauga cate o lingura de budinca.


Am pus crema intre foi, desupra am turnat glazura din ciocolata topita, subtiata cu frisca.

luni, 19 octombrie 2009

Peltea de gutui



Am vazut o reteta de peltea pe blogul Cristinei , am cautat gutui si am facut si eu, dar dupa o alta reteta.

Reteta mea suna cam asa:
Ingrediente:
1kg gutui
1kg zahar
1 cana de apa
zeama de la o lamaie

Am spalat gutuile si le-am taiat in 4. Le-am pus intr-o oala cu tot cu coaja si casuta cu seminte (contin multa pectina si ajuta pelteaua sa se intareasca). Am adaugat apa cat sa le acopere si am fiert aproximativ o ora.



Am curatat gutuile de seminte si cotor si le-am pasat.



Zeama in care au fiert am strecurat-o si am adaugat-o peste gutuile pasate, apoi zaharul si am dat la fiert inca 30 minute.



Cu 10 minute inainte sa sting focul am pus si zeama de lamaie.

duminică, 18 octombrie 2009

Premiu de la Florena



As vrea ca toate zilele sa fie ca cea de azi, pline de surprize placute!
Florena m-a cadorisit cu inca un premiu! Multumesc frumos inca odata!
Il dau si eu mai departe:
Stefana
Tunde
Oana
Dana
Narnia
...si ar fi multe persoane care merita acest premiu!

Premiul yummy cupcakes



Florena mi-a inseninat ziua asta mohorata cu 2 premii virtuale. Multumesc frumos, mi-ai facut ziua mai frumoasa!

Ofer si eu acest premiu gospodinelor de la care ma inspir de multe ori, in special:
Mariana
Narnia
Stefana
Cristina
Miha


Al doilea premiu l-am mai avut de 2 ori, dar il primesc din nou cu drag si il ofer tuturor celor din lista mea care inca nu l-au primit.

vineri, 16 octombrie 2009

Dobos

Am preparat acest dobos dupa o reteta veche, dintr-o carte de prajituri. Seamana foarte bine cu dobosul pe care il serveam in copilarie la cofetaria Crizantema...fin, aromat, delicios...
Ingredientele mele:
Pt blat:
8 oua
160g zahar
120g faina
80g unt topit
Pt crema:
250g unt
200g zahar
3 oua
80g cacao sau 150g ciocolata de menaj
3 linguri cu apa
1 lingurita rom
Pt glazura
200g zahar
50g unt

Pt blat, am separat galbenusurile de albusuri.
Am pus albusurile intr-un castron cu un praf de sare, le-am batut spuma, am adaugat zaharul si le-am mai batut putin.


Separat am frecat galbenusurile cu untul topit si le-am adaugat la spuma de albusuri. Am amestecat bine, apoi am adaugat faina cernuta.
Din hartie de copt am taiat 6 bucati dreptunghiulare pe care am pus aluatul cu lingura si am intins foi.
Le-am copt 5 minute. Trebuie verificate in permanenta pt ca se pot arde foarte repede.


Pt crema, am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut cu zahar si rom, apoi am adaugat galbenusurile si apa...


Am amestecat si le-am pus pe baie de abur, amestecand continuu, pana s-au infierbantat


Am adaugat cacaoa cernuta si am fiert pana s-a ingrosat putin.


Separat am frecat untul moale si am adaugat cate putin din crema cu cacao, inca calduta. Rezulta o crema mai moale, se da la rece, unde se va intari.
Foile le-am taiat in 2 pe lungime, rezultand 12 foi. 11 dintre foi le-am uns cu crema, 1 foaie am dat-o la cuptor sa fie calda pt glazura.
Pt glazura, am caramelizat zaharul, am adaugat untul, am turnat caramelul peste foaia taiata. Cu un cutit fierbinte si uns cu ulei, am taiat caramelul.
Inainte de servire trebuie sa stea cateva ore la rece...

Mancarica de gutui



E o mancare dulce-aromata, o recomand celor carora le plac experientele culinare, mai altfel!
Ingrediente:
3 gutui taiate marunt
2 pulpe de pui intregi
50ml ulei
3 linguri zahar
2 linguri faina
2 cani apa
1 paharel vin alb
marar
sare dupa gust
Intr-o tigaie am pus uleiul la incins si am adaugat gutuile taiate cubulete. Le-am lasat cateva minute pana s-au inmuiat si s-au rumenit putin, apoi le-am scos pe o farfurie.

Separat am inabusit carnea cu putin ulei si apa. In uleiul ramas de la gutui, am pus zaharul pana s-a caramelizat, am adaugat faina si am stins cu apa si vin alb dulce.


Am lasat sa dea un clocot si am adaugat pulpele si gutuile, am fiert aproximativ 20 minute. Am sarat dupa gust.