vineri, 30 martie 2012

Tarta cu visine

E o reteta extrem de usoara, pt care m-am inspirat de la o emisiune culinara.
Am folosit:
1ou
150g zahar
120ml lapte
60ml ulei
220g faina
2 lingurite praf de copt
putina sare
coaja rasa de lamaie

Am amestecat toate ingredientele in ordine. A rezultat un aluat ceva mai gros decat cel de chec, pe care l-am intins intr-o tava(25/35cm) unsa cu ulei, intr-un strat subtire.

Desupra am pus visine fara samburi, de la congelator.

Am dat la cuptor pt 25 min, pana s-a rumenit usor pe margini.

Inca o tarta cu felii de mere, peste care am presarat zahar amestecat cu scortisoara. La fel de bine merge si cu alte fructe: caise, prune, pere...

vineri, 16 martie 2012

Tort inima cu trandafiri rosii

Tortul contine blat vanilat, insiropat, mousse de ciocolata si mousse de vanilie.

luni, 12 martie 2012

Prajitura cu lamaie si mac

Am folosit:
Pt blat
200g smantana
120g zahar
3 galbenusuri
50ml ulei
150g faina
1/2 praf de copt
1 lingura cacao
Pt crema
250ml lapte
2 linguri amidon(sau faina)
2 oua intregi
150g zahar
coaja rasa si zeama de lamaie
250g frisca batuta
5 g gelatina
Pt glazura
3 albusuri
90g zahar
un praf de sare
2 linguri mac

Pt blat am amestecat smantana cu zahar, am adaugat uleiul cate putin, apoi galbenusurile, iar la sfarsit faina amestecata cu cacao si praf de copt. Am turnat blatul in tava pe hartie de copt, l-am copt 25 min.

Pt crema, am amestecat laptele cu coaja de lamaie si zahar si l-am pus la fiert, apoi am strecurat laptele. Separat am amestecat ouale cu amidon si am turnat laptele cald, amestecand continuu, am pus crema pe foc mic pana s-a ingrosat.
Separat am hidratat gelatina cu 2 linguri apa, apoi am adaugat-o in crema fierbinte. Am lasat la racit. Dupa ce s-a racit crema am adaugat zeama de lamaie, aproximativ 2 linguri (dupa gust) si frisca batuta.

Pt glazura am batut albusurile cu un fir de sare, am adaugat zaharul, apoi am batut bezeaua pe abur pana s-a legat. Am adaugat macul.
Asamblare: blat, crema, glazura...

Delicioasa!

sâmbătă, 10 martie 2012

Gogosi cu crema de portocale

Am folosit...
Pt aluat:
25g drojdie
250ml lapte
4 linguri zahar
2 linguri unt topit
2 oua
550g faina
vanilie
coaja rasa de portocala
Pt umplutura:
200ml suc de portocale
2 linguri amidon
1 ou
2 linguri zahar

Pt aluat am dizolvat drojdia in putin lapte caldut, am adaugat o lingura de zahar si o lingura de faina si am lasat la dospit aproximativ 15 min, apoi am adaugat restul de lapte, untul topit (dar nu fierbinte), cele doua oua batute putin, zaharul, faina si aromele.
Am framantat un aluat moale si nelipicios, pe care l-am lasat la dospit.

Cat a dospit aluatul, am pregatit umplutura. Am amestecat oul cu amidon, am adaugat sucul de portocala si zaharul. Am pus pe foc mic pana s-a ingrosat, apoi am lasat la racit.

Am intins aluatul intr-o foaie de aproximativ 3 mm, am decupat cerculete. Pe jumatate din cerculete am pus umplutura si am acoperit cu un alt cerculet.

Marginile le-am pensulat cu putina apa sa nu am surprize la prajit.

Am prajit gogosii in ulei incins pe ambele parti, pana s-au rumenit, apoi i-am pudrat cu zahar.

vineri, 9 martie 2012

Tocanita de ficat si pui

Am folosit:
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
2-3 linguri ulei
500g ficatei de pui
1 piept de pui taiat cubulete
1 lingura smantana
sare, piper
1 foaie dafin

Am dinstuit ceapa in ulei, am adaugat pieptul de pui, apoi ficateii si am lasat cateva minute pe foc, am adaugat cateii de usturoi tocati, dafinul si apa cat sa acopere carnea. Am lasat la fiert pana a scazut apa si s-a ingrosat putin tocanita. Am adaugat sare si piper dupa gust, apoi smantana si am stins focul.
Noi am servit alaturi de mamaliga la microwave si castraveti murati.

duminică, 4 martie 2012

Foi de napolitane cu crema de nuca

Simplu si rapid...
Am folosit:
6 foi de napolitane (mici)
200ml lapte
250g zahar
2 linguri faina(cu varf)
2 linguri cacao
200g margarina
200g nuci prajite si macinate
rom

Pt crema am amestecat laptele cu zahar, faina si margarina. Am pus pe foc mic, amestecand continuu, pana s-a ingrosat putin. Am adaugat nuca macinata si romul.

Am uns foile cu crema calduta.

Am dat la rece pana s-a intarit crema, apoi am taiat.

vineri, 2 martie 2012

Churros - gogosi mexicane

Aceste gogosele imi amintesc mereu de vacantele la malul marii, unde se gasesc churros, servite in "sombrero" frumos colorate din carton, alaturi de sosuri diverse...pana la vara mai e ceva timp, dar putem servi churros si acasa!
Pt reteta m-am inspirat de pe youtube...
Am folosit:
200ml apa
1 lingura zahar
1 strop sare
100g unt
3 oua
6 linguri cu varf faina
1 lingurita scortisoara
1 vf cutit piper

ulei pt prajit
zahar pudra

Intr-o cratita am pus apa, impreuna cu zaharul, sarea si untul. Am lasat sa dea un clocot si am adaugat toata faina amestecata cu scortisoara si piper. Am amestecat pe foc cateva minute pana s-a legat ca un aluat.

Am lasat la racit putin, apoi am adaugat ouale pe rand amestecand bine dupa fiecare ou.

Am pus compozitia intr-un posh si am turnat betisoare de aluat direct in tigaia cu ulei incins. I-am prajit bine pe ambele parti, apoi i-am scos pe un servet absorbant si i-am pudrat cu zahar.

Am servit cu sos de ciocolata...deliciosi!