duminică, 27 mai 2018

Prajitura Vant spaniol

Am folosit:
Pentru blatul cu cacao:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri apa
5 linguri ulei
8 linguri faina
2 linguri cacao
Pentru blatul de bezea
5 albusuri
10 linguri zahar
1 lingurita otet
Pentru crema
5 galbenusuri
400ml lapte
200g zahar
2 lingurite amidon
vanilie
2 linguri cacao
400g unt
Pentru deasupra
400ml frisca lichida
ciocolata alba si neagra razuita

Pentru blatul cu cacao am batut albusurile cu apa, am adaugat zaharul, apoi am adaugat galbenusurile amestecate cu ulei, apoi am adaugat faina amestecata cu cacao si cernute. Am copt blatul in tava 30x24, 25 minute la 180 grade. Dupa ce s-a racit l-am taiat in 2.
Pentru blatul de bezea, am batut albusurile, am adaugat zaharul si am batut aproximativ 10 minute, apoi am adaugat otetul. Am turnat bezeaua in aceiasi tava in care am copt batul de cacao. L-am copt 2 ore la 140 grade pana s-a uscat. L-am lasat in cuptorul cald pana s-a racit.
Pentru crema, am frecat galbenusurile cu zahar, am adaugat amidonul, laptele si am fiert crema pana s-a legat. Am impartit crema in 2, intr-o parte am pus vanilia, in cealalta cacao. Am amestecat si am lasat la racit. Fiecare crema am amestecat-o cu cate 200g unt moale.

Asamblare blat cu cacao, crema de vanilie, blat bezea, crema cu cacao, blat cu cacao, frisca batuta, ciocolata rasa.


Hamburger


Am folosit:
Pentru chifle
25g drojdie
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
500g faina
400ml apa calduta
2 linguri ulei
1galbenus
2 linguri lapte
susan prajit pentru deaspura

Pentru carne
750g carne tocata de vita
1 ceapa mica
1 ou
sare, piper
1lingura mustar
cimbru uscat

felii cascaval
ketchup
castraveti murati picanti
ceapa rosie taiata felii
felii de rosii
maioneza optional

Pentru chifle am dizolvat drojdia in putina apa calduta, am adaugat zaharul si o lingura faina si am amestecat. Am lasat la dospit 15 minute, apoi am adaugat sarea, restul de apa, faina si am framantat un aluat moale. L-am lasat la crescut 30 minute, am format chifle de 100g aluat si le-am pus pe hartie de copt, le-am lasat in cuptor la 50 grade inca 20 minute, apoi le-am uns cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat susan prajit.



Le-am copt la 180 grade pana s-au rumenit. Dupa ce le-am scos din cuptor le-am acoperit cu un servetel de panza si le-am lasat la racit.


Am amestecat carnea tocata cu ceapa maruntita, condimentele, oul batut si am format hamburgherii cu o presa speciala.
Am pajit hamburgerii intr-o tigaie de teflon fara ulei, pana s-au rumenit usor pe o parte, i-am intors si am pus o felie de cascaval desupra. Am lasat pana s-au prajit si pe cealalta parte.

Am taiat chiflele in 2, am pus ketchup, carnea, felii de castravete, ceapa si feliile de rosie.


miercuri, 23 mai 2018

Macarons cu ciocolata alba si cocos


Reteta aici.
Pentru crema am folosit:
100g ciocolata alba
100ml frisca lichida
20g unt
50g fulgi de cocos
1 lingura lapte de cocos

Am topit ciocolata in frisca lichida fierbinte. Am adaugat fulgii de cocos si am amestecat, apoi am lasat la racit si am umplut cojile de macarons.

duminică, 20 mai 2018

Prajitura cu capsuni

Am folosit:
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
4 linguri faina
300g capsuni
zahar brun pt deasupra

Am pus in bolul mixerului ouale intregi si zaharul, le-am batut pana s-au albit si au crescut in volum, am adaugat uleiul cate putin si faina. Am amestecat si am pus in tava pe hartie de copt. Deasupra am pus bucatele de capsuni si am presarat zahar brun . Am copt 25 minute la 180 grade.

Cotlet de porc cu sparanghel

Pentru 3 portii am folosit:
6 felii cotlet de porc feliat
12 fire sparanghel
usturoi
sare, piper

Intr-o tigaie am pus ulei, am adaugat feliile de cotlet si am prajit cate 3-4 minute pe fiecare parte. Am condimentat cu sare, piper. La final am adaugat usturoi tocat.

Am rupt coditele de sparaghel si am separat partea lemnoasa.
Intr-o oala am pus apa la fiert, cand a inceput sa fiarba am adaugat sparanghelul si am fiert 4-5 minute, l-am scos cu o paleta si l-am pus in apa foarte rece sa-si pastreze culoarea.
Intr-o tigaie am pus un cubulet de unt si o lingura ulei, am adaugat 1 lingurita usturoi pisat, apoi sparanghelul fiert si am dinstuit 1-2 minute la foc iute.
Am servit cu piure si dulceata de ardei iute.

sâmbătă, 19 mai 2018

Macarons cu unt de arahide

Reteta aici.
Pentru crema am folosit:
2 galbenusuri
50g zahar
2 linguri unt de arahide
2 linguri lapte
Am amestecat galbenusurile cu zahar, am pus pe baie de abur pana s-au legat putin, am adaugat untul de arahide si laptele si am amestecat. Am lasat pana s-a racit, apoi am umplut cojile de macarons.

Prepelite cu vin alb la cuptor

Simplu, dar foarte bun!
Am folosit:
4 prepelite
100ml vin alb
2-3 linguri ulei
condimente dupa gust

Intr-o tava jena am pus uleiul, prepelitele, am condimentat , am turnat vinul si am dat la cuptor pentru 30 minute pana se rumenesc usor.


Am servit cu piure si salata verde.

miercuri, 16 mai 2018

Tort de ciocolata cu macarons


Contine blat cu cacao, mousse de ciocolata si crema de iaurt cu fructe de padure.


sâmbătă, 12 mai 2018

Ostropel de pui


Am folosit:
1 kg carne de pui (aripi, pulpe)
6-8 catei usturoi
1 ceapa mijlocie
100ml vin alb
3 linguri pasta de rosii
1 lingurita zahar
2 foi dafin
1/2 ardei rosu iute
sare, piper dupa gust
ulei pt prajit

Am taiat puiul bucati si l-am pus in ulei incins la prajit cate 4-5 minute pe fiecare parte. Am scos carnea pe o farfurie, iar in uleiul ramas am pus ceapa tocata, 1/2 din usturoi tocat si ardeiul iute tocat si el. Am dinstiut cateva minute la foc mic, apoi am adaugat bucatile de pui, vinul, pasta de rosii, si condimentele. Am fiert la foc mic aproxinativ 20 minute, daca scade prea mult am completat cu apa. La final am adaugat restul de usturoi tocat si patrunjel verde. Am inchis focul, merge foarte bine servit cu mamaliga si o lingura de smantana deasupra.