joi, 23 iunie 2016
Dulceata de caise
Am folosit:
5 kg caise
2 kg zahar
Am spalat si curatat caisele, le-am pus intr-o oala impreuna cu zaharul si le-am fiert la foc mic, aproximativ o ora pana nu mai face spuma si se ingroasa putin.
In dulceata fierbinte am pus 5 aspirine pisate. Am umplut borcanele spalate si sterilizate si le-am pus cu fundul in sus pana se racesc.
Etichete:
Conserve pt iarna
miercuri, 22 iunie 2016
Tarta cu cirese si bezea
Am folosit:
Pt aluat:
250g faina
100g unt rece
2 linguri smantana
2 galbenusuri
50g zahar
1 praf de sare
Pt umplutura
500g cirese fara samburi
100g zahar
2 lingurite amidon
Pt bezea
2 albusuri
2 linguri zahar
Pt aluat am amestecat toate ingredientele si am format un aluat mai moale pe care l-am dat la rece pana am pregatit umplutura.
Pt umplutura am fiert ciresele impreuna cu zahar si amidon pana s-a ingrosat putin. Am lasat la racit.
Intr-o tava unsa am pus o foaie de aluat, apoi umplutura si am dat la cuptor pt 25 minute la 180 grade, pana se rumeneste usor pe margini.
Intre timp am batut albusurile cu zahar si am turnat bezeaua peste tarta. Am bagat tava la cuptor pt inca 5 minute.
Etichete:
Tarte
Sarmale in foi de varza dulce cu ciolan afumat
Am folosit:
1 varza proaspata
800g carne tocata
2 cepe
2 bucati praz
150g orez
cimbru
sare, piper
400ml pasta de rosii
1 ciolan afumat mai mic
Intr-o oala am pus apa, sare si o lingura otet, am lasat sa fierba. Am crestat varza pe langa cotor si am pus-o in apa fierbinte. Am lasa-o cateva minute pana incep sa se desprinda foile.
Pt umplutura am amestecat carnea cu orez, ceapa si prazul tocate marunt, am adaugat cimbru, sare si piper dupa gust.
Intr-o oala am pus varza tocata, ciolanul taiat bucati, cimbru, desupra sarmalele impachetate, din nou varza si ciolan.
Am turnat pasta de rosii si apa cat sa acopere varza.
Am fiert sarmalelele la foc mic aproximativ 2 ore.
1 varza proaspata
800g carne tocata
2 cepe
2 bucati praz
150g orez
cimbru
sare, piper
400ml pasta de rosii
1 ciolan afumat mai mic
Intr-o oala am pus apa, sare si o lingura otet, am lasat sa fierba. Am crestat varza pe langa cotor si am pus-o in apa fierbinte. Am lasa-o cateva minute pana incep sa se desprinda foile.
Pt umplutura am amestecat carnea cu orez, ceapa si prazul tocate marunt, am adaugat cimbru, sare si piper dupa gust.
Intr-o oala am pus varza tocata, ciolanul taiat bucati, cimbru, desupra sarmalele impachetate, din nou varza si ciolan.
Am turnat pasta de rosii si apa cat sa acopere varza.
Am fiert sarmalelele la foc mic aproximativ 2 ore.
Etichete:
Mancaruri diverse
luni, 20 iunie 2016
sâmbătă, 18 iunie 2016
Prajitura cu branza dulce si stafide
Am folosit:
100ml ulei,
100ml lapte,
100g zahar,
1 ou,
350g faina,
1/2 praf de copt,
1 kg branza dulce,
5 oua,
150g stafide inmuiate in rom,
250g zahar,
vanilie,
coaja de lamaie rasa.
Pt foi am fiert laptele, uleiul si zaharul pana acesta din urma s-a topit. Am lasat sa se raceasca compozitia, am adaugat oul si faina amestecata cu praf de copt. Am impartit aluatul in 2. O foaie am pus-o in tava unsa, apoi umplutura si ce-a de-a doua foaie.
Pt umplutura am amestecat branza cu zahar, ouale batute, stafidele, vanilie si coaja de lamaie.
Am copt prajitura 30 minute la 180 grade pana se rumeneste usor pe margini.
Dupa ce s-a racit am pudrat-o cu zahar.
100ml ulei,
100ml lapte,
100g zahar,
1 ou,
350g faina,
1/2 praf de copt,
1 kg branza dulce,
5 oua,
150g stafide inmuiate in rom,
250g zahar,
vanilie,
coaja de lamaie rasa.
Pt foi am fiert laptele, uleiul si zaharul pana acesta din urma s-a topit. Am lasat sa se raceasca compozitia, am adaugat oul si faina amestecata cu praf de copt. Am impartit aluatul in 2. O foaie am pus-o in tava unsa, apoi umplutura si ce-a de-a doua foaie.
Pt umplutura am amestecat branza cu zahar, ouale batute, stafidele, vanilie si coaja de lamaie.
Am copt prajitura 30 minute la 180 grade pana se rumeneste usor pe margini.
Dupa ce s-a racit am pudrat-o cu zahar.
Etichete:
Prajituri
vineri, 17 iunie 2016
Dulceata de nuci verzi
Am folosit:
1,7 kg nuci verzi curatate (200 buc),
1,7 kg zahar,
500ml apa,
2 lamai mari,
1 pastaie de vanilie.
Am curatat nucile cu un cutit bine ascutit si protejandu-mi mainile cu 2 perechi manusi de cauciuc. Daca aveti un ajutor in bucatarie treaba asta devine chiar placuta. Am pus nucile, pe rand, in apa cu zeama de lamaie sa nu se oxideze.
Dupa ce am terminat, am scurs apa si am pus alta apa proapata, rece. Le-am lasat 24 ore in apa schimband-o din cand in cand, pana acesta nu se mai inverzeste,
Am pus zaharul impreuna cu 500ml apa la fiert, am lasat pe foc pana s-a format un sirop bine legat, am adaugat nucile si zeama de la o lamaie mare. Le-am lasat la fiert aproximativ 1 ora pana nu mai face spuma, iar siropul se leaga ca mierea.
Am pus dulceata fierbinte in borcane spalate si sterilizate. Am inchis borcanele si le-am lasat cu fundul in sus pana se racesc.
Etichete:
Conserve pt iarna
vineri, 10 iunie 2016
Muffins...
Foarte usor de facut, le fac destul de des in diverse combinatii.
Am folosit:
3 oua,
150g zahar,
150ml ulei,
150ml lapte,
350g faina,
1 praf de copt,
visine, finetti, afine, nuci, etc.
Am batut ouale intregi cu zahar, am adaugat uleiul cate putin, apoi laptele si faina amestecata cu praf de copt. A rezultat un aluat curgator, pe care l-am turnat in forme de hartie. Desupra am pus fructe sau ciocolata si le-am copt 25 minute la 180 grade pana s-au rumenit usor.
Cu visine:
Cu afine:
Etichete:
Briose-Muffins
Musaca cu zucchini
Am folosit:
2 dovlecei zucchini
500g carne tocata
2 cepe
1 morcov
200ml pasta de rosii
sare piper
cimbru
1/2 lingurita zahar
cascaval ras
Am taiat dovleceii felii si i-am prajit pe gratar.
Separat am pus ceapa tocata la dinstuit in 2 linguri ulei, am adaugat carnea tocata, morcovul ras, sosul de rosii si condimentele dupa gust. Am fiert sosul 15 minute pana s-a ingrosat putin.
Intr-o tava jena unsa cu ulei am pus un rand de zucchini, apoi carnea, inca un rand de zucchini, iar desupra am ras cascaval.
Am copt musacaua 30 minute la 180 grade.
2 dovlecei zucchini
500g carne tocata
2 cepe
1 morcov
200ml pasta de rosii
sare piper
cimbru
1/2 lingurita zahar
cascaval ras
Am taiat dovleceii felii si i-am prajit pe gratar.
Separat am pus ceapa tocata la dinstuit in 2 linguri ulei, am adaugat carnea tocata, morcovul ras, sosul de rosii si condimentele dupa gust. Am fiert sosul 15 minute pana s-a ingrosat putin.
Intr-o tava jena unsa cu ulei am pus un rand de zucchini, apoi carnea, inca un rand de zucchini, iar desupra am ras cascaval.
Am copt musacaua 30 minute la 180 grade.
Etichete:
Mancaruri diverse
sâmbătă, 4 iunie 2016
Sarmale "dezbracate"
Am folosit:
500g carne tocata
100g orez
2 cepe
1 morcov
sare, piper
2 oua
cimbru
foi de dafin
1/2 varza dulce (sau murata)
pasta de rosii
Am amestecat carnea cu orezul, ceapa si morcovul tocate, ouale batute si condimente. Am format niste bilute ceva mai mari ca perisoarele, pe care le-am pus intr-o cratita, pe pat de varza taiata marunt, intr-un singur strat.
Am adaugat cimbru, foi de dafin si am acoperit cu restul de varza taiata, Deasupra am turnat pasta de rosii si apa cat sa acopere sarmalele.
Am fiert la foc mic aproximativ 1,5 -2 ore.
500g carne tocata
100g orez
2 cepe
1 morcov
sare, piper
2 oua
cimbru
foi de dafin
1/2 varza dulce (sau murata)
pasta de rosii
Am amestecat carnea cu orezul, ceapa si morcovul tocate, ouale batute si condimente. Am format niste bilute ceva mai mari ca perisoarele, pe care le-am pus intr-o cratita, pe pat de varza taiata marunt, intr-un singur strat.
Am adaugat cimbru, foi de dafin si am acoperit cu restul de varza taiata, Deasupra am turnat pasta de rosii si apa cat sa acopere sarmalele.
Am fiert la foc mic aproximativ 1,5 -2 ore.
Etichete:
Mancaruri diverse
vineri, 3 iunie 2016
Clatite banatene
Am folosit:
10 clatite reteta mea aici
300g branza dulce
1 ou
100g stafide
100g zahar
coaja de lamaie razuita (optional)
vanilie
Pt crema
4 galbenusuri
100g zahar
vanilie
1 lingura amidon sau budinca de vanilie
250ml lapte
Pt bezea
4 albusuri
4 linguri zahar
Am facut clatitele dupa reteta de aici. Am pregatit umplutura din branza, ou, stafide, zahar si vanilie. Am amestecat bine si am umplut fiecare clatita cu 2 linguri din umplutura.
Am adunat marginile si am rulat clatitele. Le-am asezat in tava jena unsa cu putin ulei.
Pt crema am frecat galbenusurile cu zahar, am adaugat amidonul, vanilia si laptele. Am turnat crema nefierta peste clatitele din tava.
Am dat tava la cuptor pt 30 minute la 180 grade pana s-au rumenit si s-a ingrosat crema.
Intre timp am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul, am pus bezeaua peste clatite. Am bagat din nou tava la cuptor pt inca 10 minute.
10 clatite reteta mea aici
300g branza dulce
1 ou
100g stafide
100g zahar
coaja de lamaie razuita (optional)
vanilie
Pt crema
4 galbenusuri
100g zahar
vanilie
1 lingura amidon sau budinca de vanilie
250ml lapte
Pt bezea
4 albusuri
4 linguri zahar
Am facut clatitele dupa reteta de aici. Am pregatit umplutura din branza, ou, stafide, zahar si vanilie. Am amestecat bine si am umplut fiecare clatita cu 2 linguri din umplutura.
Am adunat marginile si am rulat clatitele. Le-am asezat in tava jena unsa cu putin ulei.
Pt crema am frecat galbenusurile cu zahar, am adaugat amidonul, vanilia si laptele. Am turnat crema nefierta peste clatitele din tava.
Am dat tava la cuptor pt 30 minute la 180 grade pana s-au rumenit si s-a ingrosat crema.
Intre timp am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul, am pus bezeaua peste clatite. Am bagat din nou tava la cuptor pt inca 10 minute.
Etichete:
Alte retete dulci
Abonați-vă la:
Postări (Atom)