sâmbătă, 30 decembrie 2017
Musaca de cartofi cu vin rosu
Am folosit:
8 cartofi medii
Pt sosul de carne
500g carne tocata de vita
2 cepe
2-3 catei de usturoi
1 morcov
300ml vin rosu
200g pasta de rosii
putin ulei pt prajit
sare, piper
Pt sosul bechamel
2 linguri faina
500ml lapte
1 cubulet unt
sare piper dupa gust
cascaval ras pt deasupra
Am curatat cartofii si i-am taiat felii rotunde de 1/2 cm. I-am pus in apa cu sare la fiert timp de 7-8 minute, pana s-au inmuiat usor, fara sa se sfarame.
Pt sos am tocat ceapa, morcovul si usturoiul marunt, le-am calit in ulei, apoi am adaugat carnea si am lasat la foc mic pana acesta s-a albit, am turnat vinul si am lasat sa fiarba pana a scazut si s-a legat ca un sos. La final am adaugat pasta de rosii si am condimentat dupa gust.
Pt sosul bechamel, am topit untul am adaugat faina si laptele cate putin amestecand continuu. Am fiert pana s-a legat, aproximativ 10 minute.
Intr-o tava jena am pus un strat de sos bechamel, felii de cartofi, sos de carne, 2-3 linguri sos bechamel, iar felii de cartofi, sosurile, la final felii de cartofi, sos bechamel si cascaval ras.
Am copt 40 minute la 180 grade pana s-a rumenit usor.
Noi am servit cu muraturi.
Etichete:
Mancaruri diverse
joi, 28 decembrie 2017
Prajitura Rafello cu ciocolata alba
Inspiratie Laura Sava, reteta ei aici.
Pentru o tava de 40x40cm eu am folosit:
Pt blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri apa
5 linguri ulei
10 linguri faina
1/2 praf de copt
Pt blatul cu cocos
5 albusuri
5 linguri apa
1 praf sare
5 linguri zahar
200g fulgi de cocos
100g faina
1/2 praf de copt
Pt crema
300g ciocolata alba
300ml frisca lichida
300ml frisca batuta
1 lingurita gelatina granule hidratata in putina apa
fulgi de cocos pt deasupra
lichior de cocos pt insiropat
Pt blat am batut albusurile impreuna cu apa, am adaugat zaharul, apoi galbenusurile amestecate cu ulei, la urma faina cernuta impreuna cu praful de copt. Am amestecat usor, am pus blatul in tava pe hartie de copt.
Pt blatul cu cocos, am batut albusurile cu sare si apa, am adaugat zaharul, apoi fulgii de cocos, faina si praful de copt. Am copt in aceiasi tava ca primul blat.
Pentru crema am topit ciocolata in frisca lichida fierbinte. Am lasat la racit apoi am adaugat gelatina topita la Mw si frisca batuta, am amestecat.
Asamblare: blatul simplu insiropat cu lichior de cocos, 1/2 crema, blatul cu cocos, 1/2 crema deasupra am presarat fulgi de cocos.
Etichete:
Prajituri
Melci cu branza dulce si stafide
Am folosit:
foi subtiri de placinta
ulei pt uns
300g branza dulce
2 oua
100g zahar
2 linguri gris
vanilie
stafide inmuiate in rom
Am amestecat branza cu ouale batute, grisul, zaharul, vanilia si stafidele.
Am intins cate o foaie de placinta, am uns-o cu ulei. Pe o margine am pus umplutura si am rulat foaia. Am format melcul si l-am pus pe hartie de copt in tava.
Am copt melcii 20-25 minute la 180 grade, pana se rumenesc.
foi subtiri de placinta
ulei pt uns
300g branza dulce
2 oua
100g zahar
2 linguri gris
vanilie
stafide inmuiate in rom
Am amestecat branza cu ouale batute, grisul, zaharul, vanilia si stafidele.
Am intins cate o foaie de placinta, am uns-o cu ulei. Pe o margine am pus umplutura si am rulat foaia. Am format melcul si l-am pus pe hartie de copt in tava.
Am copt melcii 20-25 minute la 180 grade, pana se rumenesc.
Etichete:
Foietaje
marți, 26 decembrie 2017
Prajituri asortate pentru Craciun 2017
De la stanga:
Trufe cu ciocolata si visine din visinata
Prajitura cu mousse de ciocolata si visine
Prajitura Rafaello
Foi cu nuca si ness
Prajitura cu capsuni si iaurt
Foi cu lamaie
Snickers
Trufe cu ciocolata si visine din visinata
Prajitura cu mousse de ciocolata si visine
Prajitura Rafaello
Foi cu nuca si ness
Prajitura cu capsuni si iaurt
Foi cu lamaie
Snickers
Etichete:
Prajituri
luni, 25 decembrie 2017
Cozonaci impletiti, imbatati cu cognac
Reteta ii apartie domnului Mircea Banu, reteta originala aici. Eu am folosit cognac in loc de vinars. Am vrut ceva deosebit pentru sarbatori si chiar asa a iesit.
Am folosit:
Pentru maia:
25g drojdie
60g lapte cald
30g faina
Am amestecat totul si am lasat la dospit 15 minute.
Pt aluat:
2 oua,
2 galbenusuri,
5 grame sare,
80g faina,
coaja rasa de la o lamaie si o portocala,
10ml vanilie,
30ml rom
Am amestecat totul cu un tel, am adaugat maiaua si
60ml lapte rece ,
550g faina cernuta
Am framantat un aluat moale in care am adaugat in 3 transe, cate 50g unt moale. L-am pus intr-o bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie si l-am dat la rece 2 ore pana si-a dublat volumul.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, am scos aluatul, l-am impartit in 2, am uns cu ulei fiecare bucata si l-am dat din nou la rece peste noapte sau minim 3 ore.
Pentru umplutura:
400g nuca
50 ml cognac
3 oua
200g zahar pudra
50g cacao
1 gram sare
Am macinat nuca pana s-a facut o pasta, am adaugat restul ingredientelor si am amestecat.
Pentru sirop:
600g zahar
200ml apa
200ml cognac
1 baton vanilie
Am pus pe foc apa impreuna cu zaharul pana la punctul de fierbere, fara sa amestec, am lasat la racit putin apoi am adaugat cognacul si batonul de vanilie.
Am intins fiecare bucata de aluat, am uns cu 1/2 din umplutura, am rulat strans, am procedat la fel si cu celalalt rulou.
Am pus ambele rulouri pe o tava unsa cu ulei si le-am dat la congelator 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute le-am scos, le-am taiat in 2 pe lung, am pus rulourile cu partea taiata in sus si le-am impletitit.
Am uns 2 tavi cu unt si am captusit fundul cu hartie de copt, am pus rulourile formate in tavi, am invelit in folie si am dat la rece inca 8 ore, sau peste noapte.
Dupa ce a trecut timpul de stat la rece, am pus o oala cu apa fiarta in cuptor si am bagat cozonacii timp de 30 minute "la aburit" . Am scos cozonacii si oala cu apa, am pornit cuptorul la 160 grade, am bagat din nou cozonacii in cuptorul incalzit si i-am copt 45 minute.
Dupa ce s-au copt i-am scos, i-am lasat la racit 5 minute apoi i-am insiropat cu siropul gata format.
Am scurs excesul de sirop, i-am pus din nou in tava si i-am lasat peste noapte sa se impleteasca aromele.
Sunt foarte aromati, imbatati si extrem de deliciosi.
Etichete:
Aluaturi dulci
joi, 7 decembrie 2017
Lava Cake
Sursa de inspiratie reteta domnului Adi Hadean.
Pt 8 prajituri eu am folosit:
300g ciocolata neagra
180g unt
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
optional inghetata, sirop de fructe, frisca, bucatele de ciocolata, cacao
Am topit ciocolata impreuna cu untul la MW. Am amestecat bine.
Separat am batut ouale impreuna cu zaharul si faina pana s-au omogenizat. Am adaugat ciocolata topita cate putin, amestecand bine pana se incorporeaza toata compozitia.
Rezulta o minunatie de aluat, pe care l-am turnat in forme unse cu unt si tapetate cu zahar tos.
Am copt la 200 grade timp de 12 minute, pana au crescut si s-au crapat usor deasupra.
Noi am servit cu un sirop acrisor de fructe de padure si cu inghetata.
Pt 8 prajituri eu am folosit:
300g ciocolata neagra
180g unt
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
optional inghetata, sirop de fructe, frisca, bucatele de ciocolata, cacao
Am topit ciocolata impreuna cu untul la MW. Am amestecat bine.
Separat am batut ouale impreuna cu zaharul si faina pana s-au omogenizat. Am adaugat ciocolata topita cate putin, amestecand bine pana se incorporeaza toata compozitia.
Rezulta o minunatie de aluat, pe care l-am turnat in forme unse cu unt si tapetate cu zahar tos.
Am copt la 200 grade timp de 12 minute, pana au crescut si s-au crapat usor deasupra.
Noi am servit cu un sirop acrisor de fructe de padure si cu inghetata.
Etichete:
Prajituri
Abonați-vă la:
Postări (Atom)