luni, 25 decembrie 2017

Cozonaci impletiti, imbatati cu cognac


Reteta ii apartie domnului Mircea Banu, reteta originala aici. Eu am folosit cognac in loc de vinars. Am vrut ceva deosebit pentru sarbatori si chiar asa a iesit.
Am folosit:
Pentru maia:
25g drojdie
60g lapte cald
30g faina
Am amestecat totul si am lasat la dospit 15 minute.
Pt aluat:
2 oua,
2 galbenusuri,
5 grame sare,
80g faina,
coaja rasa de la o lamaie si o portocala,
10ml vanilie,
30ml rom
Am amestecat totul cu un tel, am adaugat maiaua si
60ml lapte rece ,
550g faina cernuta
Am framantat un aluat moale in care am adaugat in 3 transe, cate 50g unt moale. L-am pus intr-o bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie si l-am dat la rece 2 ore pana si-a dublat volumul.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, am scos aluatul, l-am impartit in 2, am uns cu ulei fiecare bucata si l-am dat din nou la rece peste noapte sau minim 3 ore.

Pentru umplutura:
400g nuca
50 ml cognac
3 oua
200g zahar pudra
50g cacao
1 gram sare
Am macinat nuca pana s-a facut o pasta, am adaugat restul ingredientelor si am amestecat.
Pentru sirop:
600g zahar
200ml apa
200ml cognac
1 baton vanilie
Am pus pe foc apa impreuna cu zaharul pana la punctul de fierbere, fara sa amestec, am lasat la racit putin apoi am adaugat cognacul si batonul de vanilie.

Am intins fiecare bucata de aluat, am uns cu 1/2 din umplutura, am rulat strans, am procedat la fel si cu celalalt rulou.


Am pus ambele rulouri pe o tava unsa cu ulei si le-am dat la congelator 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute le-am scos, le-am taiat in 2 pe lung, am pus rulourile cu partea taiata in sus si le-am impletitit.

Am uns 2 tavi cu unt si am captusit fundul cu hartie de copt, am pus rulourile formate in tavi, am invelit in folie si am dat la rece inca 8 ore, sau peste noapte.


Dupa ce a trecut timpul de stat la rece, am pus o oala cu apa fiarta in cuptor si am bagat cozonacii timp de 30 minute "la aburit" . Am scos cozonacii si oala cu apa, am pornit cuptorul la 160 grade, am bagat din nou cozonacii in cuptorul incalzit si i-am copt 45 minute.
Dupa ce s-au copt i-am scos, i-am lasat la racit 5 minute apoi i-am insiropat cu siropul gata format.


Am scurs excesul de sirop, i-am pus din nou in tava si i-am lasat peste noapte sa se impleteasca aromele.
Sunt foarte aromati, imbatati si extrem de deliciosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu