duminică, 25 aprilie 2021

Tort cu ciocolata


 Contine blat cu cacao, mousse de ciocolata, mousse de portocala, decor glazura de ciocolata, capsune, bomboane si bezele cu cocos.

joi, 15 aprilie 2021

Hamburger cu carne de vita


 Pentru chifle am folosit:

60ml lapte fierbinte
1 lingura zahar
1 lingura faina

250ml lapte
20g drojdie
350g faina pentru un aluat moale
1 lingura zahar
1 lingurita  sare
1 ou si 1 galbenus
50g unt moale

1 galbenus
putin lapte
susan prajit

Pt hamburger
500g carne tocata de vita
1 ceapa mica
2 linguri ketchup
1 lingura mustar iute
sare, piper
1ou


Pentru aluat, am amestecat primele 3 ingrediente si am lasat la racit. Separat am dizolvat drojdia cu zahar si putin lapte caldut, am lasat la dospit. Am adaugat restul de ingrediente, faina cu lapte racita si am framantat un aluat moale, pe care l-am lasat la crescut 1 ora. Am impartit aluatul in 6 bucati, am format chiflele, le-am pus in tava pe hartie de copt si le-am mai lasat inca 15-20 min la crescut in cuptorul cald.
Dupa ce au crescut le-am uns cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat susan putin prajit. Le-am copt la 180 grade, aprox 20-25 min, pana se rumenesc. 

Pt hamburger am amestecat carnea si condimentele, am framantat bine pana s-au incorporat, am format 6 bilute pe care l-am pus in presa pentru hamburger, apoi pe gratarul incins. 
Se serveste fierbinte cu felii de rosii, castravete murat, sos de maioneza cu usturoi, salata verde, ketchup, fiecare dupa preferinte.

duminică, 11 aprilie 2021

Tort cifre 40

Am folosit foi de albinuta, crema de ciocolata cu mascarpone, decor bomboane de ciocolata, capsuni, fursecuri cu cocos si inimioare din aluat.

Pt foi

200g zahar

150g unt

2 linguri miere

1 lingurita bicarbonat

2 oua

aprox 500g faina pt un aluat moale

Am pus pe foc zaharul impreuna cu mierea si untul pana incepe sa fiarba si face bule. Am luat de pe foc si am pus bicarbonatul, am amestecat. Dupa ce s-a racit am adaugat ouale si faina. 

Am framantat un aluat pe care l-am intins intr-o foaie subtire si am decupat cifrele. 


Pentru crema

400ml smantana pt frisca

250g mascarpone

4 linguri zahar pudra

200g ciocolata neagra topita impreuna cu 200ml smantana pt frisca

Am batut frisca impreuna cu mascarpone, am adaugat ciocolata topita si zaharul pudra. 


 

sâmbătă, 10 aprilie 2021

Covrigi sarbesti sarati

 


M-am inspirat de la D-na Laura Laurentiu, reteta aici.

Am folosit:

30g drojdie

2 linguri zahar

300ml lapte

200ml apa

1 lingurita sare

800g faina

100ml ulei

Pt deasupra

1 galbenus de ou amestecat cu putin lapte

3 linguri faina

1 lingurita sare 

100 ml apa cat pt un aluat subtire ca de clatite

Pentru aluat am dizolvat drojdia in putin lapte caldut, am adaugat zaharul si 2 linguri faina si am lasat la dospit 15 min. Am adaugat restul de lapte, apa, sarea, uleiul si faina cernuta si am framantat un aluat pe care l-am lasat sa se odihneasca 30 minute. 

Am impartit aluatul in 2, apoi fiecare bucata in 2,tot asa pana am obtinut 16 bucati. 

Am rulat fiecare bucata pe masa unsa cu ulei, pana am format un snur lung pe care l-am indoit formand covrigul.

Am pus covrigii pe hartie de copt, i-am uns cu galbenusul amestecat cu lapte si i-am copt 10-12 minute, la 240grade pana s-au rumenit usor. Am scos tava si am stropit covrigii cu amestecul de faina, apa si sare. I-am bagat din nou la copt 3-4 minute.

Sunt foarte gustosi calzi sau reci.

miercuri, 7 aprilie 2021

Placinta cu branza si leurda

 

Am folosit:

400g Foi subtiri de placinta

ulei pt uns

400g telemea de vaca putin sarata

1 mana buna leurda

1 iaurt mic gras 150g grame

2 oua

susan putin prajit

Am desfacut foile, am pus pe masa prima foaie am uns-o cu putin ulei, cu ajutorul unei pensule. Deasupra am pus inca o foaie si pe a doua am uns-o usor.
Separat am ras telemeaua si am tocat leurda, am adaugat 1 ou batut si am amestecat. 
Am pus amestecul pe o margine si am rulat. Am pus ruloul in mijlocul tavii, pe hartie de copt, formand un melc, am continuat cu celelalte foi.
Pt deasupra am amestecat oul ramas si iaurtul si am turnat peste placinta. Am presarat susan.
Am copt placinta 30 minute la 180 grade pana s-a rumenit. 

sâmbătă, 3 aprilie 2021

Prajituri asortate pentru Cami


De la stanga:
Prajitura Venetia
Fanta
Prajitura Deva