O prajitura extrem de fina, cu arome delicate de vanilie si cafea, un adevarat rasfat culinar (multumesc Vali)
Am folosit:
Pt bezea:
5 albusuri
10 linguri zahar
50-60ml apa
2-3 picaturi otet
Pt crema:
5 galbenusuri
250g zahar
3 linguri mari amidon
300ml lapte
250g unt sau margarina
1 plic zahar vanilat de Burbon
2 linguri ness
*200g ciocolata alba
Pt bezea, am pus zaharul si apa intr-o craticioara pe foc si am fiert 7-10 min pana s-a legat ca un sirop. Intre timp am batut albusurile spuma si am adaugat cate putin din siropul fierbinte, astfel se albusurile se gatesc din cauza siropului si devin o spuma densa si lucioasa. Am adaugat cateva picaturi de otet si am intins o foaie de bezea in tava mare 30/40 cm.
De-acum incepe distractia, pt ca inca nu am un cuptor electric la care sa-i pot seta o temperatura joasa, am copt bezeaua in aragaz. Am incalzit aragazul, apoi am stins focul, am pus bezeaua in aragaz si am lasat-o pana acesta s-a racit complet. Am repetat operatiunea de 3 ori. Dureaza ceva timp, dar merita.
Bezeaua este gata cand e usor uscata pe margini, iar in mijloc nu se lipeste de deget.
Pt crema:
Am batut galbenusurile cu zahar, am adaugat amidonul si laptele si am fiert pe foc mic pana s-a ingrosat, apoi am lasat la racit. Dupa ce s-a racit am adaugat un pachet de unt spumat. Am impartit compozitia in 2, in jumatate am pus ness, iar in cealalta jumatate vanilie.
Am taiat bezeaua in 2, fiecare parte un uns-o cu ciocolata alba topita, am pus 1/2 din crema de vanilie si 1/2 din crema cu ness, a 2-a foaie de bezea, crema de vanilie si crema de ness, desupra am ras ciocolata alba.